16 prosince 2018

Moritzburg - barokní skvost uprostřed rybníků ....





Bylo, nebylo .... 
V jednom městečku nedaleko Drážďan, nechal v roce 1542 saský vévoda Mořic postavit uprostřed rozsáhlých lesů renesanční lovecký zámek. Zámek i městečko nese jeho jméno, Moritzburg.
V roce 1723 ovšem saský kurfiřt a následně polský král August Silný začal s jeho přestavbou do barokní podoby a vznikl tak lovecký letohrádek, který je ukázkou skvělé architektonické jasnosti a krajinné harmonie. Zámecký areál nebyl vlastně nikdy dokončen do podoby jakou chtěl mít August Silný. Jeho záměrem byl zámek obklopený zahradami ve velkolepém francouzském stylu.
Až v roce 1800 jeden z jeho vnuků zasadil zámek do širší krajiny. Vznikl Bažantí zámeček, maják a přístav s molem u Dolního rybníka u vsi Bärnsdorf ....
V roce 1933 se stal zámek sídlem wettinského (Wettinové byli saskou vládnoucí dynastií a saskými kurfiřty, Adleta Míšeňská byla první manželkou českého krále Přemysla Otakara I.) prince Arnošta Jindřicha Saského. Wettinům byl zabaven  a vyvlastněn v roce 1945. A bylo, nebylo, v roce 1973 si zámek vyhlédl český režisér Václav Vorlíček aby se zde natáčely některé scény jeho filmového zpracování pohádky Boženy Němcové O Popelce.
Jelikož jej natáčel v česko - německé produkci, Němci jej okamžitě vzali za svůj a je tu stejně populární jako u nás. A možná ještě o chlup populárnější, protože u nás nikde nevznikla tak rozsáhlá expozice o natáčení pohádky století. Skvělá pro děti, ale i rodiče, protože není jen statickou výstavou kostýmů, ale je interaktivní a můžete si tu polibosti hrát s oříšky a přitom se dozvídat věci o natáčení, ale dokonce si i vytočit nakonec nějakou odměnu. A dokonce si i vyzkoušet některé kostýmy. Jak dospělí, tak i děti, protože jsou k dispozici i v dětských velikostech....
Kdo by nabyl dojmu, že zámek leží někde uprostřed plání, z jedné strany a lesů z druhé, byl by hodně překvapený tím co dokáže filmový střih. Naopak, jak je psáno v názvu článku, je to perla ležící uprostřed vodní plochy.

Tedy nesmí být ovšem suché roky, to pak leží uprostřed bahna...










Zámek má pravidelný půdorys s dvěma dvouramennými schodišti. A teď hledejte které je to pravé po kterém Popelka utíkala a kde ztratila střevíček ...



Ještě že je návštěvníkům dopřána nápověda.
Tady to není ....


.... tak že by tady?


Trefa!!!




Zadní fronta zámku, ale pokud přicházíte směrem z obory zadní zahrady, je to vlastně přední ....


A tudy ujížděla Popelka na Juráškovi ze zámku



A teď ještě obrázky které jsem si stáhla z netu, neměla jsem totiž ani možnost fotit dronem ani z letadla, tak totiž nejlépe vynikne umístění zámku v krajině ....


Stavba s pravidelným půdorysem na začátku mostu je jízdárna a stáje. Pořádají se zde různá jezdecká klání


Ještě jeden echt zimní. Vlastně ten správný Popelkovský


Co mne dost překvapilo, že v dnešní době, kdy všude jsou kaštany napadené klíněnkou, celé stromořadí kolem zámku jsou právě jírovce.

4 komentáře:

  1. Mám to za rohem a ještě jsem se nedostala, musím to napravit, protože z tvého výletu jsem naznala, že to je nádhera.
    A taková klasika, že !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že kdybys tam jela se Soptíkem, byla by ohromně nadšená. Ta výstava je do března. Ale i když tam není, je zámek asi úžasný. Bohužel, při té výstavě není přístupný celý, to mne docela mrzelo, když už je otevřený.... třeba ten taneční sál je možné vidět jen svrchu (on to není špatný pohled, ale bylo by fajn si ho prohlédnout i ze spodu) ale i zámecká kaple je nepřístupná, byť se zde normálně konají mše. Normálně tu je vystavována sbírka míšeňského porcelánu.

      Vymazat
  2. Zámek opravdu jak z pohádky. Popelku jsem viděl tak dávno, že si ani nepamatuji, že by tento zámek v ní byl, ale zajímavé je tvá informace, že byl majitelům vyvlastněn v r. 19445. A to proč? A dočkali se restituce?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak si ho letos můžeš připomenout ... Popelku budou samozřejmě dávat.😏

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....