08 února 2014

Návod č.2....KIMEKOMI ball


Při uveřejnění návodu na špendlíkové kuře,
jsem slíbila i druhý navod a to na řezanou nebo též Kimekomi kouličku. Bude se
vám to zdát ještě těžší než to špendlíkování, leč opak je pravdou. Tahle metoda je lehčí než se asi dle návodu bude zdát....
Snad jen základní příprava je o něco delší než u špendlíkování, ale pak už to odsejpá.

Co bude potřeba....
Polystyrénová koule, skalpel, řezací nůž případně ostrý kuchyňský nožík, měříko a tužka na sklo. Kalkulačka pro rozměřování vzorů.


Další důležitost.....nůžky! Malé, menší ale i velké. Budeme stříhat látky takže hlavně co? Ostré! To udělátko položené vedle nůžek je můj speciální skalpel po dědovi kterým látky zasunuji.


A začínáme....na kouli si namalujeme zvolený vzor


Skalpelem řežeme v namalovaných čarách. Do hloubky tak cca půl až centimetr. Podle nařezaných čar si uděláme šablony na látky. Někdo stříhá jen tak přibližný tvar, ale já jsem ze šití zvyklá si dělat střihy na všechno. A lépe se pak látka zasunuje. Já na ně používám tenké pvc desky na dokumenty.


Položíme na látku a vystřihneme s max přesahem 2 - 3 mm. Větší ne, látky se pak zasunuje moc a dělá to neplechu. Ovšem menší také ne protože pak jí nezasuneme do rýhy. I když tak moc se nestane, pokud si látku podlepujeme. Proč to si povíme později


A další důležitá věc která ulehčí práci....lepidlo v tyčince. Nědo nelepí ale já ano. Ulehčí to práci protože se vám látka tak snadno neposunuje sem a tam, navíc vám drží pěkně na místě a vy když zjistíte že máte větší přesah látky než je potřeba si ji můžete lehce ještě doodstřihnout a navíc vám po uschnutí látku krásně vypne.


Máme vystřihnuto, potřeno lepidlem, látka na místě a můžeme začít se zasunováním.


Pilníčkem na nehty (kovovým) nebo skalpelem či nožíkem kterým si řežeme rýhy začneme pomalu zasunovat do vyřezaných rýh. Ze začátku vám to asi bude dělat trošku problém, ale to se poddá. Palcem si látku přidržujeme aby nám dobře držela, můžete si vždy kousek poodhrnout aby jste viděli na rýhu. Zatlačujeme jemně, ne silou, nepomůže to a navíc si uděláte na hranách nepěkné krátery. Pokud vám to nejde, můžete si nástrojem kterým látku zasunujete mírně rýhu zvětšit a to tak že s ním v rýze LEHCE zakýváme. Pokud bychom dělali i tohle silou opět si zaděláme na nepěkné krátery... Když máte zasunutou celou část vzoru, vystřihneme další, nalepíme a pokračujeme stejně. Tady už se vám to na jedné straně bude dělat lépe protože tam už je rýha znatelná. A tak pokračujeme kolem dokola


Takto to vypadá když je celá půlka hotová


Pro lepší názornost ještě v kontrastní barvě


A takto vypadá první část práce hotová


Pokud se vám to podaří pozasunovat všechno takhle pěkně a bez kráterů(na poprvé tedy určo ne, znám to) máte skoro hotovo. Jen si na jeden pól kouličky přišpendlíte mašličku na ozdobu i zavěšení a na druhý třeba nějaký ozdobný špendlík nebo kvítek aby se schovalo ukončování zářezů.
Ale povětšinou začne druhá trochu piplavá práce a tou je začišťování. A tady se vrátím k tomu co se stane když se vám nepodaří dobře zasunout látku protože máte jen malý přesah. Nestane se nic. Když je látka podlepená, zůstane na místě a navíc se to schová právě pod začišťování stužkou nebo prýmkem. Tedy v případě že vám to nevyšlo tak o milimetr či půl. Při větší nedokonalosti se ještě dá dost zachránit širší stužkou, naopak máte li jen tenkou šňůrku je to problém.
A jak na to začištění? Párátkem nebo silnější jehlou si naškrabete z tyčinky lepidlo a na pár místech ho otřete do rýhy a na oba póly koule. Pak si vezmete stužku nebo šňůrku, na jednom pólu podržíte nebo přišpendlíte a omotáte v rýze celou kouli. Neutahujeme, spíš lehce pokládáme a v místech kde je lepidlo jemně přimáčkneme. Až se dostaneme zpět na výchozí bod stužku ustřihneme a přilepíme. Pokud začišťujete nějaký vzor, jako třeba tyto špičky přichytíte stužku ve vrcholcích ozdobným špendlíkem. Má to dva důvody. Stužka drží dobře na místě a zároveň je to i ozdobné.


Potom jedeme po rovnoběžkách


Takto to vypadá na pólu kde jsme začali, sem také přijde ozdobná mašle. Na spodní stačí píchnout jen špendlík jako ozdobu či kamínek nebo korálek.


Mašle i s poutkem na zavěšení vznikne tak že si vezmeme dlouhý špendlík buď s ozdobnou hlavičkou nebo bez, nejdřív na něj napíchneme poutko z tenké stužky a pak postupně napichujeme stuhu širší, ozdobnou.



Připíchneme na pól a pro jistotu ještě můžeme použít na lepší upevnění kapku lepidla z tavné pistole. Stuha se přilepí a nehrozí že se koulička vlastní vahou sesune ze špendlíku když jí někam pověsíte.

No a je hotovo!


Věřte mi, že ač to vypadá složitě či dokonce neproveditelně, trvá takhle vyrobit kouličku rychleji než klasickým špendlením. Samozřejmě než se do toho vpravíte.....

Hezké tvoření!


19 komentářů:

  1. Výborně nafocený návod.

    OdpovědětVymazat
  2. Líbí se mi sada tvých nůžek.

    OdpovědětVymazat
  3. Výrobek je hezký, návod dost pocopitelný, jen já nejsem dost šikovná.-...

    OdpovědětVymazat
  4. je to nádherný, třeba to někdy zkusím, líbilo by se mně to na stromečku

    OdpovědětVymazat
  5. Moc krásný. Momentálně nemám čas ani dokončit jedno blbý jednoduchý háčkování, který mám od října rozdělaný. Ale třeba to někdy zkusím.

    OdpovědětVymazat
  6. Je to nádherné, návod je srozumitelný, ty jsi šikovná, že tohle zvládneš, ale já bych to opravdu nedokázala, ani podle tvého podrobného návodu. Na tohle bych prostě neměla trpělivost a mezi námi - už asi ani tu zručnost.

    OdpovědětVymazat
  7. [4]:Však jsou z toho nádherné vánoční ozdoby. Viděla jsem krásné sady které ženské dělaly na objednávku....zvonky, kouličky,srdíčka....však i tahle je z té vánoční modrotiskové kolekce na objednávku.

    OdpovědětVymazat
  8. [5]:Tak já  teď tvořím velikonoční nádhery. Jak řezané tak špendlené....včetně kuřátek

    OdpovědětVymazat
  9. [2]:Mé druhé Já se zove Střihoruký Edward   

    OdpovědětVymazat
  10. Dokonale popsaná nimračka, která má skvělé výsledky. Moc se mi líbily tvé fotonávody, a fotka s nůžkami působí jako pěkné pracovní zátiší.

    OdpovědětVymazat
  11. Parádní návod a krásná kulička.

    OdpovědětVymazat
  12. Pečlivě jsem pročetla. Technika asi vznikla mnohem dřív, než existuje polystyren. Zajímalo by mě, z čeho se to dělalo ze začátku.

    OdpovědětVymazat
  13. [12]:Chytré děvče! Ano vzniklo to v Japonsku dávno před vynálezem polystyrénu...a co se s tím dělalo? Panenky....panenky z měkkého dřeva, které se touto metodou celé komplet oblékly. Když si zadáš v hledači KIMEKOMI dolls tak ti to vyjede....

    OdpovědětVymazat
  14. Jsi šikulka, ale k čemu je použít, když nejsou k jídlu.

    OdpovědětVymazat
  15. [14]: Nechutný materialisto!

    OdpovědětVymazat
  16. Bezvadný návod. Už jsem ho viděla na videu, ale takto si v klidu může člověk prohlédnout fotky. jsi šikulka. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  17. Návod je naprosto dokonalý a finální výrobek překrásný, Vendy. Já ovšem zůstávám jen u prohlížení a obdivování. Na tohle bych neměla trpělivost, ale zato mám v rukách artrózu.   

    OdpovědětVymazat
  18. Pre mňa to nielen vypadá zložito, ale by to aj určite zložité bolo. Veľmi pekná práca. Obdivujem!

    OdpovědětVymazat
  19. [18]: Věř mi Danko že není....jen to tak vypadá .

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....