15 května 2013

Sedmnáct zastavení jara....zastavení jedenácté - jarně květové

K jaru patří i kvítky
kvetoucí nejen v zahradách ale i ty méně honosné, skromné ale stejně barevné i zajímavé. Vždyť spousta zahradních obdivovaných květů a druhů má své předky v hájích, loukách a lesích... u pár takových skromných ale hezkých jsem se zastavila a tady jsou.

Mahóhie sice je taková víc nóbl, ale i ona se do zahrad dostala z přírody, jako více druhů keřů
i květů....v detailu jednotlivé kvítky vypadají jak malé narcisky


Medvědí česnek kvete krásnými bílými hvězdičkami a je prapředkem mnoha krásných šlechtění okrasných
česneků s květy až na skoro metr vysokých stoncích a s kulovitými květy o průměru deset centimetrů různých barev. Paradoxně jsem ho ale nefotila nikde v lese ale na zahrádce v Praze u sousedky mojí maminky.




Hrachor (lecha) jarní ( Lathyrus vernus)
Rostl na pokraji lesa ve společnosti jaterníků a sasanek...





Další z portrétů podbílku




Pomněnka hajní (Myosotis nemoroso)


Pryšec chvojka (Tithymalus cyparissias)
Pryšců je velké množství a co se týká odrůd zahradních vyšlechtěných z těch které potkáváme na okrajích silnic, lesů a hájků nebo luk ty jsou někdy tak nádherně barevné že by v nich jen málokdo hledal ty žlutozelené prapředky. I když i ti vypadají celkem exoticky...



13 komentářů:

  1. Děkuji za pěknou botanickou procházku. Medvědí česnek jsem u nás v přírodě moc neviděla a podbílek si také nevzpomínám.Ale spíš se špatně dívám a nebo nemám nyní na přírodu tolik času. A jsem neznalec. Dneska jsem sadila celer a špatně. Vzpomněla jsem si, že se mu mají zastřihnout kořínky, aby se lépe větvily a mohl lépe nasávat živiny. Já ho zasadila jak jsem je koupila i s malým balem hlíny. Měli to v takových malilinkých pěstitelských miskách. A nyní nevím, jestli to nemám ještě vytáhnout, promnout kořínky a zastřihnout.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak Ty mne tady zase dráždíš medvědím česnekem! Výpravu 17 km za česnekem do lesa jsem zatím neuskutečnila pro deštivé a bouřkové období. Tak snad v sobotu!

    OdpovědětVymazat
  3. Medvedim cesnakom mam zaplavenu celu zahradu. Uz kvitne, lebo som ho nestihol pokosit na to vyborne "pesto", ale este sa nevzdavam. Urobim to aj s kvetmi, podla spickoveho kuchara Vincenta Klinka (ma restauraciu hore  nad Frankfurtom, kde si clovek musi objednat miesto tyzdne dopredu) dodavaju kvety este zvastne korenenu prichut.

    OdpovědětVymazat
  4. Já mám ráda i ty obyčejné květinky . Třeba tu první jsem vůbec neznala....Je skvělé, kolik toho teď kvete, konečně můžeme uspokojit absťák po zimě

    OdpovědětVymazat
  5. [1]:Ač tu všude medvěí česnek roste velice hojně, taky jsem ho zaregistrovala teprve vloni. Před tím jsem na něj nějak neměla asi naštelovaný oko....a ten podbílek jsem našla až letos!

    OdpovědětVymazat
  6. [3]:A já ho asi zase propásnu na vyrytí a zatáhne mi do země. Chci si ho dát do zahrady do stínu pod lísky....

    OdpovědětVymazat
  7. [4]:Mslíš tu žlutou mahónii nebo ten bílej medvědí česnek?

    OdpovědětVymazat
  8. j,j tu žlutou mahonii, tu bych chtěla někde "potkat" - v přírodě tu asi půjde těžko, tak se zkusím podívat v nějaké té zahradě - ty květy a la malé narcisky mě prostě dostaly...Medvědí česnek bych chtěla někdy zkusit použít do jídla, ale zatím jsem nenašla vhodná naleziště..

    OdpovědětVymazat
  9. [6]:Ponahlaj, to s fakt oplati, ale potom bacha, lebo leze vsade. Mne "zozral" moj minitravnik, co som mal pripraveny pre Federera, ked uz nebude vladat hrat s velkymi tenistami, ze by si tam zahral s vnukom.

    OdpovědětVymazat
  10. Moc hezké jarní zastavení.

    OdpovědětVymazat
  11. Nádherné jarní kytičky. Některé u nás vůbec nepotkám. Nahoře v lese je úplně jiná skladba rostlin. To by chtělo smíšený les někde v rovině. Ten tu není.

    OdpovědětVymazat
  12. [8]: Ta je tady od nás z jedné zahrady. Jak už jsem říkala, ty zastavení někdy nejsou v časové ani místní posloupnosti. Je to tak poskládané podle témat z různých dnů a míst.

    OdpovědětVymazat
  13. [9]: Naštěstí tady mám místa kde by to ani nevadilo

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....