19 prosince 2020

Zhruba pět kilometrů ...

 


.... vzdušnou čarou od Chudobína, na stejné trase leží obec 

Řimice a v ní už v pořadí třetí pravoslavný kostel, kostel sv. Ludmily. Stejně nepřehlédnutelná stavba jako v Chudobíně. Takže bylo jasné, že ani zde neudělám výjimku a zaženu muže na odbočku ke vsi. A stejně jak v Chudobíně, i v Řimicích bylo okolo kostela na focení strašně málo místa.


Zatímco kostely v Chudobíně stavěli architekti neznalí těchto staveb, v Řimicích si stavbu vzal na starost přímo stavitel pravoslavných kostelů z Podkarpatské Rusi otec Andrej Kolomacký. Kostel se začal stavět v roce 1933 a o rok později byl vysvěcen. Nad vstupním portálem je freska sv. Cyrila a Metoděje podle obrazu Mikoláše Alše z roku 1972. Kostel vysvětil tentýž biskup Gorazd, který tak moc inspiroval chudobínského Josefa Žídka. Jméno biskupů v pravoslavné církvi je přijímáno na počest Gorazda, jehož svým nástupcem jmenoval sv. Metoděj. Byl však vyhnán a působil na území dnešního Bulharska, Makedonie a Srbska. I tento Gorazd ovšem skončil jako svatý, neboť se nejen ze všech sil zasazoval a staral o pravoslavnou církev v Čechách i na Slovensku, ale byl jedním z duchovních, kteří po atentátu na Heydricha ukryli české parašutisty v Resslově ulici v kostele sv. Cyrila a Metoděje. Za to byl nedlouho po jejich dopadení sám zatčen a 4.9.1942 byl popraven v Praze - Kobylisích. Roku 1987 byl v olomouckém chrámu sv. Gorazda svatořečen. 

V blízkém okolí se nachází krom těch chudobínských a kostela sv. Ludmily v Řimicích ještě pravoslavný kostel sv. Václava ve Střemeníčku a chrám a pravoslavný monastýr Zesnutí přesvaté bohorodice ve Vilémově. Pořád mi vrtalo hlavou, proč se v tak úzkém okruhu a v silně katolické moravské enklávě nachází tolik pravoslavných kostelů. Částečnou odpovědí mi bylo pátrání na netu. Ono totiž přímo do Řimic přesídlilo dočasně v třicátých letech minulého století z Prahy ústředí České pravoslavné církve v čele s biskupem Gorazdem a duchovními úředníky. Čímž se zřejmě tato víra ve zdejším okolí natolik rozšířila, že proto vzniklo tolik kostelů. A možná že na tom má zásluhu právě i chudobínský farář Josef Žídek ....










P.S. A co se týče vlastního účelu návštěvy v Olomouci, musím říct, že tak luxusní zubařské a hlavně absolutně bezbolestné ošetření jsem ještě nezažila. Takže pokud vás někdy (ne že bych vám to přála) na tuto kliniku na nějaký zákrok váš zubař pošle, nemusíte se ničeho bát. 

26 komentářů:

  1. Zajímavá stavba, trochu mi připomíná Jičínský zámek z Rumcajse :).
    Taky mám skvělou paní zubařku, jsem schopná jí i usnout v křesle :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já mám zas takový kopyto jako zubařku. Ale fakt mě překvapilo, že mi nejdřív gelem umrtvil místo kam mi pak píchnul umrtvovací injekci. Já moc dobře injekce do patra nesnáším, tedy injekce nemusím celkově vůbec, ale do patra obzvlášť, takže jsem za to byla hodně vděčná.

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Tak tomu ještě chybělo tak padesát centi sněhu a mínus 30°C

      Vymazat
  3. Vendy, krásná stavba. Ano i já se setkávám se stavbami, které moc v celku vyfotit nejdou. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U těch dvou echt poeavoslavcnejch kostelů (Řimice a Chudobín) to bylo opravdu hodně extrémní co se týče nedostatku místa, u toho žlutého v Chudobíně se dal fotit dobře jen ten portál, tam bylo hodně místa, ale zbytek taky stál za prd.

      Vymazat
  4. Děkuji za další reportáž. Už dlouho vím, že se občas vyplatí sjet z dálnice.
    A jsem moc ráda, že si v pohodě a bez bolestí!
    Vendy, měj příjemnou adventní neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No z dálnice bych mužskýho nedostala, ani náhodou. Naštěstí jsme jeli mimo, takže se to dalo ukecat ....;-)
      Co se týče zubu, tak to už je OK.

      Vymazat
  5. Krásný kostelík.
    Příjemnou neděli !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  6. Zřejmě cyrilometodejska tradice vedla k tomu, že zdejší přijali pravoslaví... Moc pěkný kostel, jako z pohadky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná, ale mě překvapilo že v tak úzkém okruhu. A pak zas nic...

      Vymazat
  7. Já chci taky na výlet, ale pak si chci jít někam sednou na kafe nebo na pivo...!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moje milá, to nebyl plánovaný výlet, to byla cesta na a ze zubařského výkonu. Tohle byly jen odbočky po cestě domů, protože jsme nejeli po dálnici ale okreskama a donutila jsem muže aby mi tam odbočil. Co se týče toho ostatního, za chvíli budu kousat zdi. Vzteky a smutkem z toho, že to není možné si zajít někam posedět a kafrat.

      Vymazat
  8. Senzační tipy na výlet, díky. Kostelíky pohledné. To je dobře, že ti spravili zub, že nebudeš trpět o svátcích. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáš zač ;-). Mě ten zub nebolel, tedy ne právě v té době, to mi zkazil dovolenou a prodloužený podzimní víkend, pak se uklidnil. Ten zákrok byl plánovaný už půl roku.

      Vymazat
    2. Tak jsme se podívala do mapy, kde ty kostely jsou a hned jsem si zapamatovala, že pokud pojedeme okolo, stavíme se. Už mám v hlavě Křížovou cestu v Jaroměřicích a byla jsem v Koclířově, ten jsem měla v paměti taky dlouho.Měj se, Vendy, krásně. Jiřina z N.

      Vymazat
    3. Já mám v plánu na jaře se vypravit právě z Koclířova na Hřebečské skály. Tak si to v tom Koclířově prohlídnu.

      Vymazat
  9. Zase nádhera, ani se nechce věřit, že i v menších obcích mají kostely jiné církve než katolické.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A proč ne? Mě spíš udivila ta koncentrace právě pravoslavných kostelů na tak malém území.

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....