04 prosince 2019

Město Pirna ...




.... nebo také staročesky Perno (ovšem je i možnost ještě jednoho výkladu, jelikož má město ve znaku strom hrušně a hruška se řekne německy Birne, výslovnost je podobná, je možné že název vznikl zkomolením německého názvu hrušky) leží jen pár kilometrů od českých hranic ve spolkové zemi Sasko a je bránou do úžasné přírodní rezervace Saské Švýcarsko, plné skalních měst a stolových hor. Ve středověku patřila Pirna díky králi Václavu II. k zemím české koruny a udržela se tam až do 50. let 15. století. Císař Karel IV. sem svolal roku 1351 sněm šlechty kde se projednával problém braniborského markrabství. Vzhledem k tomu, že leží na břehu Labe, bývala a vlastně i bývá obětí povodní. Po povodni v roce 1845, kdy se začalo se stavbou tratě Děčín - Drážďany byla maximální výška hladiny 8,77 m ukazatelem a trať se postavila ještě o metr výš, aby byla jistota toho, že nebude při další velké povodni zatopená. Až uvidíte fotku vodoteče ze záplav v roce 2002 zjistíte, že to bylo opravdu velmi prozíravé. Ve 20. století získala ale také nechvalnou pověst, protože sem sváželi nacisté tělesně a mentálně postižené lidi a lidi velmi staré a zde je, na zámku Sonnenstein zplynovávali. Už v roce 1811 byl zámek přeměněn na ústav pro duševně choré. Zajímavostí je, že zde určitou dobu žil a tvořil benátský malíř Canaletto, známý svými obrazy Benátek ....


Radnice pochází z doby renesance, ale jako mnoho budov v Sasku i jinde, má přízemí gotické, střední část renesanční a nejvyšší patra barokní. Nese městský znak dvou lvů a hrušně



A tipuju že i znak saských kurfiřtů


Okolo náměstí je mnoho domů renesančních s pozdně gotickými detaily, ale i domy barokní






Od labské promenády až k pamětní desce u zámku Sonnestein vás dovede po obrubnících chodníků 15 000 namalovaných křížků. každý za jednu z obětí nacistického vyhlazování.


Pamětní deska obětem. Co mé chabé znalosti němčiny dovolují přeložit, je tam psáno že v letech 40 - 41 na zámku zahynulo 13720 tělesně a mentálně nemocných a 1031 vězňů z koncentračních táborů a židovských občanů města. Jeden křížek za jednu oběť. Udržovat a malovat křížky mají na starost studenti Německo - českého gymnázia Fridricha Schillera


Pohled na město z vyhlídky pod zámkem


Zítra budeme v prohlídce města pokračovat ...

12 komentářů:

  1. Městečko působí velice malebně, obzvláště ta vánoční atmosféra se mi líbí. Připomíná mi trochu Žitavu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím jestli to je jen můj dojem, ale mě připadá, že ta německá či rakouská nebo polská městečka a menší města si zachovala mnohem víc ten středověký ráz než ta česká. Vždyť vlastně ani v Praze nenajdeš na Starém Městě či Kampě tolik krásných gotických domů. Tam spíš převládá baroko, občas nějaká ta renesance.

      Vymazat
  2. Anonymní4/12/19 15:33

    Hezké, my jsme to tam navštívili po letech loni o Adventu...Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moji rodiče tam jezdili každý rok na adventní víkend. Buď do Pirny a Drážďan, nebo Drážďan a Berlína. Já s nima byla v těch Drážďanech a Berlíně.

      Vymazat
  3. Krásné město, obdivuji zachovalé domy. R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však ony jsou po těch velkých povodních vždy opravené, jenže pak přijde další a opravují se zas. Největší povodeň tam měli v roce 1845 a pak v roce 2002 a 2016

      Vymazat
  4. Vendy, moc hezké fotky, ... krásné městečko.
    Přeji hezký večer. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ono má také své klasické panelákové čtvrti, jen nejsou tak moc vidět.

      Vymazat
  5. Malebné místo. Dýchá z toho duch starých časů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě připadá že ze všech zatím navštívených měst a městeček jak v Němcích tak v Rakousku je ten duch starých časů hodně znát. Snad jen Bad Schandau je takové už víc moderní. Dělají to hlavně ty nové lázeňské domy a určitá zanedbanost některých jeho částí. Ale ať už vezmu Melk, Kremži, Dürstein, ale i Vídeň nebo Vratislav, tam je to hodně znát.

      Vymazat
  6. Pěkně město. Byl jsem tam před lety při zájezdu do Saskeho Švýcarska, ale šli jsme odtud rovnou do skal a samotné město si neprohledli, i když jak koukám je tu co k vidění..

    OdpovědětVymazat
  7. Já vím, že kousek od Pirny je zámek Zuschendorf kde jsem byla na jaře na výstavě kamélií, a v Saském Švýcarsku ve skalách jsme byli v Bastei kam jsme jeli od Liliensteinu. Takže Pirnu jsme míjeli.

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....