01 ledna 2019

Míšeň (Meißen) ...




Míšeň (Meißen,Meissen, Mišno) je starobylé saské město. A když říkám starobylé, tak tomu opravdu je. Nejenže zde byla původně slovanská vesnice jménem Meisa, pojmenovaná podle stejnojmenného potoka, ale už v roce 959 zde první král a císař Jindřich I. Ptáčník postavil hrad nazvaný Misnia. Ves byla  germanizovaná a postupně se rozšiřovala až se koncem 12. století stala městským útvarem. Biskupové zde sídlili již od roku 968 a tím se zvýšila prestiž města.  Nejen to, Míšeň byla po určitou dobu i sídlem saského kurfiřta, vládce který patřil jen k několika vyvoleným, kteří směli volit římského krále a císaře, než se jím později staly nedaleké Drážďany. Kurfiřtů, neboli říšských knížat bylo celkem 7. Tři církevní a čtyři světští. Duchovní byli arcibiskup mohučský, trevírský a kolínský, světští král český, falckrabě rýnský, vévoda saský a markrabě braniborský. A aby to tak zůstalo a již nikdy víc v římské volbě nebyly zmatky, o to se postaral svou Zlatou bulou český a římský král a římský císař Karel IV.

Jako má Praha svou dominantu v Hradčanech, nebo Bratislava ve svém hradu, má Míšeň od středověku svou dominantu Albrechtsburg a Míšeňskou katedrálu. Obojí se vypíná na ostrohu nad městem, který obtéká řeka Labe. Katedrála se začala stavět roku 1250,  zámek v roce 1470 a stal se tak prvním zámkem v Německu. Měl sloužit jako knížecí rezidence, ale tomu účelu sloužil jen krátce. Během třicetileté války byl značně poškozen a tak od roku 1710 až do 19. století sloužil jako sídlo porcelánové manufaktury.

Mnohem lepší osud paradoxně Míšni dopřála II.světová válka. Byla sice vyhlášená pevností, což v sobě neslo povinnost se bránit až do úplného zničení, jenže naštěstí rychlý postup Rudé armády a osvobození 7. května 45  tomu zabránily. Po vzniku NDR staré centrum chátralo, ale po znovusjednocení prošlo rozsáhlou rekonstrukcí a tak se znovu můžeme kochat jeho středověkou podobou. A musím říct, že ta je velmi kouzelná..... malebná spleť uliček ve které ale nemůžete zabloudit, protože všechny vás zavedou na náměstí Markt k radnici a druhé dominantě města, kostelu Frauenkirche ....

A ten také bude prvním místem na které se podíváme ....

6 komentářů:

  1. Iž se těším do oněch uliček starobylého města. Hezky jsi ho představila a navnadila jsi mne. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsou krásné, malebné, úzké a křivolaké. Ale narozdíl třeba od starého centra Prahy žijí. Nejsou to jen "kulisy" ale opravdu zde bydlí lidé. Navíc jsou plné útulných hospůdek, kaváren, ale i normálních obchodů. Třeba jako je klasické maso uzeniny. S výlohou skrzevá kterou je vidět na vystavené maso a klobásy nebo salámy. To rozhodně na Malé Straně nebo Starém Městě neuvidíš.

      Vymazat
  2. A teď nevím, jestli je to konec článku a fotky budou příště, nebo ne :D. Jsem už tak zblblá z těch technických problémů z blogu, že se raději ptám :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, fotky až příště. To byl zas takový úvodní článek a seznámení s městem.;-)

      Vymazat
  3. Tak se zdá, že volbu římského krále a císaře "od nás" měli téměř výhradně v rukou Němci, český král se svým jedním hlasem tam byl spíš do počtu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To sice ano, ale český král měl mezi kurfiřty nejvyšší postavení a v římské říši i zásadní postavení protože České království nikdy od zlaté buly sicilské nedával císař v léno, protože bylo samostatné a dědičné. To nikde v říši nebylo.

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....