03 dubna 2016

Čtvrté kolo a třetí vyhlášení vítěze ....




Nějak se zapojuji do jiných věcí a zapomínám na své
povinnosti tady. A jednou z nich je i vyhlášení vítěze třetího kola sakrálek.
Poprvé v soutěži a hned první místo, tak tomu říkám paráda!
Ostatně on si to ten příspěvek opravdu zasloužil, protože byl
krásně a obsažně zpracovaný. Není také divu, když jeho autorkou je

SIGNORAA
a její příspěvek o kostele
(5 hlasů)
a na druhém místě to je
MARIJAKES
(3 hlasy)

Moc gratuluju a doufám že to nebyl od vítězky poslední příspěvek.


A já vám chci dnes představit další z kostelů ze zdejšího okolí
a to poutním kostelem Narození Panny Marie na Mariánské Hoře u Dolní Čermné.
Původně začal výlet, kde vznikly fotky všech kostelů a kaplí
které zde představuji, návštěvou rozhledny Marijánka. Jenže pak mi manžel
řekl že se tam nachází i poutní místo s kostelem a bylo jasno. Doplním si sakrálky
a udělám si strejčka na dobu, která nebude výletům příznivá.


Tak se podíváme nejdřív slovně co o tomto místu říká internet:


K poutnímu místu na Mariánské hoře se váže pověst o Antonínu Keprtovi z Kunvaldu, který tu roku 1814 vezl mlýnské kameny z Pruska na Moravu. Pozdě večer zde jel roklinatou cestou až k nejvyššímu výstupku. Tady povoz neudržel a vůz s nákladem se na něho převrhl. Nevida pomoci se modlil k Panně Marii Cellenské. V tom prý zaplála záře a zjevila se bílá panna, která vůz z něj zdvihla. Vozka vstal bez úhony a jel dál za světlem tak dlouho dokud neuhnul na dobrou cestu, pak světlo zmizelo. Zachráněný vozka dojel až do známé hospody v Třešňovci kde a pak i jinde o své příhodě vypravoval. Zavázel se každý rok vykonávat pouť do Maria Celli a to také až do své smrti plnil. Na památku svého zázračného zachránění pověsil zde na lípu obrázek představující ten zázračný děj.
Vznik poutního místa na Mariánské hoře souvisí se společnými poutěmi českých, moravských a polských poutníků do rakouského mariánského poutního kostela v Horním Štýrsku. Poutníci se ke společné pouti scházeli zde již od počátku 18. století. Pouť do Maria Zell trvala si deset dní tam a putovalo se 350 km pěšky. Zhruba stejnou dobu trvala i cesta zpět. Roku 1825 je budoucí zakladatel poutního místa Leopold Fiala z Písečné na poutě do Maria Zell poprvé a to jako čtrnáctiletý. V roce 1857 se z Písečné stěhuje do Ústí nad Orlicí a protože je kameník na Mariánské hoře postavil pískovcový sloupek (dnes stojí před hlavním oltářem).
Aby mohli poutníci začít a ukončit svoji pouť bohoslužbou postavili zde v roce 1864 malou kapli, která dnes stojí uprostřed kostela.
V roce 1865 se stěhuje Leopold Fiala na Mariánskou hou do nového domku, který si postavil. Poutníků rychle přibývá a z toho důvodu nechává v roce 1868 Leopold Fiala postavi k původní kapličce, větší kapli s věží a dvěma zvony. V roce 1869 přijímá do své služby mladého řemeslníka Josefa Langera, který se stává autorem hlavního oltáře, postranních oltářů sv. Peregrina a sv. Františka, oltáře sv. Anny, kazatelny a rámů na obrazy křížové cesty.



Obraz Nejsvětější trojice je přivezen z Maria Zell a obraz Polské Madony Czenstochowské je dar polských poutníků. Darů od poutníků rychle přibývá, takže již v roce 1875 mohla být kaple prodloužena do dnešního stavu. Kostel tak získal stejné uspořádání jako v rakouském Maria Zell. V roce 1879 odkazuje Leopold Fiala zdejší poutní místo římskokatolické církvi. V roce 1881 zhotovil pro zdejší kostel truhlář Hübl z Jakubovic varhany.
O dva roky později byly zhotoveny pískovcové sochy na hlavním vchodem.

V roce 1885 je Mariánská Hora ustanovena poutním místem a na tuto slavnost se schází velké množství poutníků a kněží. V dalším roce je vybudována na louce před kostelem křížová cesta. Ve druhé světové válce jsou zrekvírovány oba dva zvony, po jejím skončení je odlit jeden nový zvon "Panna Maria Královna Míru" o váze 141 kg.
V současné době se zde konají od května do října každou neděli v 16 hodin bohoslužby. Jinak je možno kostel navštívit i mimo tuto dobu, když je někdo přítomen v poutním domku vedle kostela.

A ještě zbytek obrázků kostela. Byla zrovna pouť a tak se prostě
nedalo vyhnout tomu aby na záběrech nebylo hafo lidí.



















29 komentářů:

  1. Alence k vítězství moc gratuluji.

    OdpovědětVymazat
  2. Wendy jsi úžasná, pořádáš tu soutěže, zúčastňuješ se jich, já tak akorát stačím po příchodu z práce padnout do postele...

    OdpovědětVymazat
  3. [2]: Však mě už taky sklapne. Zahrada, penzion, dva dny v týdnu od čtyř točit v hospodě.....budu ráda když se občas dostanu na chatu nebo jen tak do Prahy fotit.

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: Nečeká tě ale fuška každé ráno od sedmi do půl čtvrté. Víkendy starost o rodinu, není čas na nic..., moje milá Wendy važ si toho, že máš muže a své jisté.

    OdpovědětVymazat
  5. [4]: To máš hodně pravdu, ale právě že celou dobu, krom jiného, ještě navrch lítám hlavně okolo rodinky a jsem na všechno ostatní sama , protože se od muže dočkám jen toho že se spokojeně dívá jak já makám, nebo sedí celé dny v křesle a čučí na blbosti ztažené z archívů. Takže někdy si říkám k čemu mi vlastně je.....

    OdpovědětVymazat
  6. [5]: K tomu, abys byla jako ostatní blogerky! Však víš, jak si na to tady potrpí, na to "musecí".

    OdpovědětVymazat
  7. Musím ti poděkovat za to, že věnuješ svůj čas soutěžím, pro pobavení nás ostatních.

    OdpovědětVymazat
  8. Výzdoba kostela je skvostná a fotky také.

    OdpovědětVymazat
  9. Je to zajímavá soutěž, obdivuji všechny, co se "stihnou" účastnit. Také mne udivuje vytrvalost těch poutníků. Naši kluci většinou ušli pochod 50 km, ale to byli studenti a měli toho dost, muž si troufl jen na 35, ale už dávno.

    OdpovědětVymazat
  10. [9]: Možná proto, že se na voze jezdilo jen zřídka, všechno se obchodilo pěšo, tak měli takovou výdrž.

    OdpovědětVymazat
  11. [7]: Byla to chyba v Matrixu na celém blogu.cz.

    OdpovědětVymazat
  12. Fredy Kruger4/4/16 11:20

    " Jak je tu krásně, jak je nám dobře !"

    OdpovědětVymazat
  13. Tak jsem zpět a jsem ráda, že si konečně můžu prohlédnout krásný poutní kostel a přečíst si parádní komentář. Kostel je krásný a překvapilo mně, že je uvnitř spousta světla. Spousta podobných míst bývá ponurá.

    OdpovědětVymazat
  14. [14]: Ono jak sama vidíš má spousty oken a navíc pařilo sluníčko jak o závod. A navíc i vevnitř svítila některá světla.

    OdpovědětVymazat
  15. Alence i Marušce blahopřeji!!!

    OdpovědětVymazat
  16. Mariánska hora - púť- kostol Panny Márie - presnejšie Bazilika navštívenia Panny Márie, to je pre mňa Levoča. Upútala ma tá podobnosť názvov. Ďakujem za priblíženie, na Googly som mala problém to miesto - Dolní Čermná aj nájsť. Krásny, vynovený kostolík.

    OdpovědětVymazat
  17. Kostel je krásný zvenčí i zevnitř, Vendy, a taky skvěle nafocený.

    OdpovědětVymazat
  18. [7]: odpojili galerii, dávali tam reklamu. Pokud nejsem přihlášená na galerii, tak mám u každé složky reklamu.

    OdpovědětVymazat
  19. [18]: Zapomněla jsem dodat, že se mi moc líbí pověst.

    OdpovědětVymazat
  20. Pěkný kostel. Hlavně interiér se mi líbí.

    OdpovědětVymazat
  21. [8]:Já jsem do Maria Zell jela vlakem-byla jsem z toho dost unavená, protože jsme jeli celou noc. Tak nevím, jít pěšky.....

    OdpovědětVymazat
  22. [22]:Mě stačilo jet z Prahy do Beskyd vlakem do Frenštátu. Od půlnoci do devítí ráno.....

    OdpovědětVymazat
  23. [21]: Toho dne byl jediný který byl otevřený, ještě mám pár kostelů kde se mi podařilo alespoň nafotit interiér přes mříž.

    OdpovědětVymazat
  24. [18]: Taky mne ty odrazy, v okamžiku kdy jsem přešla na tuhle stranu ihned upoutaly

    OdpovědětVymazat
  25. [24]: Docela mne mrzí, že nejsou některé kostely otevřené alespoň částečně s možností nahlédnout. Měla jsi štěstí.

    OdpovědětVymazat
  26. [26]: Měli jsme štěstí, že zrovna jsme trefili termín dy byla Mariánská pouť.

    OdpovědětVymazat
  27. [27]: Vidíš, to mě napadlo, že do Starého Jičína bych se mohla podívat někdy kolem sv. Václava. mají tam i nějaký svatováclavská běh či co. chce to sledovat stránky. A podzim by tam mohl být také krásný je tam hodně listnáčů.

    OdpovědětVymazat
  28. Já jsem ostuda! Nejen že jsem se nezúčastnil,ale ani jsem se nepodíval na výsledky! Jdu se stydět někam do kouta !

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....