01 listopadu 2014

Katedrální chrám Sv. Vavřince na Petříně


Dnešní sakrální zastavení je prvním ze dvou
petřínských. Jako první vám chci představit katedrální chrám sv. Vavřince který se nachází v komplexu mnoha zajímavých staveb v těsné blízkosti Petřínské rozhledny. Jedná se kostel patřící Starokatolické církvi. Stavba velmi zajímavá leč neskutečně blbě fotitelná. Její zadní frontu tvoří hradby, z jedné strany je přilepen dům, fotit z dálky se dá jen z druhé strany, zepředu to je snad o něco lepší i když žádná sláva. Tudíž nějaké detaily moc nečekejte.

A tady už něco z jeho historie:

Katedrální chrám sv. Vavřince se nachází na místě, kde podle tradice pohanští Čechové obětovali svým bohům a pálili posvátné ohně a kde kněžna Libuše předpovídala budoucí vzrůst slávy Prahy. Pověst vypravuje, že kníže Boleslav II. zde na žádost sv. Vojtěcha dal postavit kostelík zasvěcený sv. Vavřinci, jáhnovi, který byl v roce 258 v Římě umučen na rozpáleném roštu.
Nejstarší zpráva o kapli sv. Vavřince na Petříně pochází z roku 1135. V této době byl románský kostel jednolodní obdélnou stavbou s apsidou na východě a se západní věží, pojatou částečně do dnešní přestavby. Tato stavba, dnes zachovaná v barokním plášti, byla postavena pravděpodobně za vlády Soběslava I. (1125 - 1140) a lze ji srovnat s rotundou Nalezení sv. Kříže na Starém Městě, která dnes rovněž slouží Starokatolické církvi. Roku 1590 dal kapli opravit Jiří Henrich z Frankenštejnu. V XVIII. století se o zvelebení kostela sv. Vavřince zasloužil P. Norbert Saazer spolu s Bratrstvem pražských kuchařů. Tak ve 30. letech XVIII. století byla započata přestavba kostela do dnešní podoby. Projekt je připisován K.I.Dientzenhoferovi a stavitelem byl Jan Ignác Palliardi. Vlastní stavba se prodloužila až do roku 1780.
Vrcholnému baroku je nejblíže
monumentální, dynamicky sítěné konvexní severní průčelí, členěné rozeklanou římsou, nad níž jsou umístěny barokní sochy Nejsvětější Trojice v podobě Piety Boha Otce, vlevo stojí sv. Jan Nepomucký a vpravo pravděpodobně sv. Máří Magdaléna. Najdeme znak svatovítského probošta Františka Strachovského ze Strachovic, který dohlížel na dokončení stavebních prací. V nice je umístěna socha sv. Vojtěcha a deska s nápisem. Z vnitřního vybavení je pozoruhodný obraz umučení sv. Vavřince od burgundského malíře Jeana Clauda Monnota, umístěný na pravém bočním oltáři. Současný interiér presbytáře je vybaven podle návrhu ak. arch. Jiřího Pelcla, jehož dílem je i moderní krucifix zavěšený z klenby. V sakristii se nachází stropní malba zobrazující legendu o založení kostela sv. Vojtěchem.

Tolik webové stránky Starokatolické církve.


Než jsem dám moje fotky tak jedna ze stránek, pohled na kostel z vrcholu Petřínské rozhledny



Pohled na zadní frontu kostela směrem od Růžového sadu a jeho zakomponování do hradeb




Detail sousoší Sv. Trojice




A tady tabulky na zdi zblízka. Určují výšku nad mořskou hladinou dle počítání od moře Jaderského, od které se určuje výška všech hor u nás. Proto občas je něktará hora vyšší nebo nižší, v závislosti od hladiny kterého moře se zrovna u nás počítá. Ale v posledních desetiletích to je opět moře Jaderské. Chvíli to tuším bylo moře Černé, ale to nechci mystifikovat.


Socha sv. Vojtěcha


Tady se prostě muselo něco kácet, buď kostel nebo rozhledna. Perspektiva je prostě sviňa .....




Musím říct že z historie kostela mne pobavily dvě věci. Za prvé pán z Frankeštejnu a za druhé Bratrstvo pražských kuchařů. To by jeden neřekl kdo všechno se dával na opravy kostelů .....


24 komentářů:

  1. MOzna je Vavrine patron kucharov? Dnes je Vsechsvatych a pocuvam tu, ktory je komu sväty patron, Vavrinec este nebolna rade...

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Vskutku je, dále pak i patronem koželuhů a knihovníků.

    OdpovědětVymazat
  3. České památky patří k těm nejhezčím.

    OdpovědětVymazat
  4. Nejdřív chválím fotku na listopad. Ta kapka je fakt úžasná, Vendy.

    OdpovědětVymazat
  5. [2]: Tak kuchařů ..... no to je zajímavost určitá

    OdpovědětVymazat
  6. [3]: Tak jsou i ve světě krásnosti krásné, ale je fakt že ty naše mají většinou hodně dlouhou historii.

    OdpovědětVymazat
  7. Ještě jeden Vavřinec je pod Petřínem na konci Hellichovy ulice. Byl jsem tam před rokem na krásném koncertě (je dokonce vytápěný) a málem jsem šel automaticky nahoru na Petřín .

    OdpovědětVymazat
  8. [8]: No vidíš, a to zas nevím já. tedy možná ten kostel znám ale nevím že to je taky sv. Vavřinec

    OdpovědětVymazat
  9. Víte proč je sv.Vavřinec patronem kuchařů? Při pronásledování křesťanů byl různě mučen a nakonec upálen na roštu.Bylo to v Římě v r.258.

    OdpovědětVymazat
  10. [10]: No jo, měl holt smůlu. Zřejmě nebyl po ruce žádnej jinej oheň než ten pod roštem.....   

    OdpovědětVymazat
  11. MarijaKes2/11/14 00:27

    Pekna stavba  tvarem i barvou.

    OdpovědětVymazat
  12. Aj napriek tomu, ako píšeš, že sa kostol fotí ťažko, podarilo sa ti nafotiť pekné zábery. Dovtedy, kým som neprišla do "veľkého sveta", som si myslela, že každý kostol stojí na veľkom priestrannom námestí a zo všetkých strán je naň krásny výhľad. Tak to bolo v mojej rodnej obci, tak to bolo v okresnom meste a aj v iných, ktoré som dovtedy poznala. A potom prídem do mesta, kde stojí kostol v rade s ostatnými domami na ulici. Takých je aj v Bratislave plno. Dokonca aj tie nové, ktoré sa postavili po revolúcii, sú obstavané rôznymi prílepkami a tým pádom už stavbám kostolov nenechajú vyniknúť.

    OdpovědětVymazat
  13. [4]:Ako vidím, Hanka sa vyjadrila úplne rovnako. Ako keby som to od nej odpisovala No jej komentár čítam až teraz.

    OdpovědětVymazat
  14. Kostel je to moc pěkný, krásně jsi nafotila všechny fotky, nicméně, ta poslední se mi líbí detailně nejvíc.

    OdpovědětVymazat
  15. [14]: Jo sešly jste se děvčata pěkně v komentu

    OdpovědětVymazat
  16. [13]: Tak máš pravdu, mohlo být i hůř, to nemám spoustu pražských kostelů které jsou na tom stejně. V zástavbě nebo úzké uličce. Na tohle je jednička Patrik - Frypat ten dokumentuje brněnské kostely a musím říct že mu to jde velice dobře.

    OdpovědětVymazat
  17. [15]: Vidíš, a mě připadla nejdřív taková "useknutá" a přemýšlela jsem jestli ji vůbec použít.

    OdpovědětVymazat
  18. [19]: Nevím jak to vypadá vevnitř, ale zvenku to je baroko hodně umírněné. No někdy je to na zabití buď pro fotografa nebo lidí věčně se stavějících mezi fotografa a objekt

    OdpovědětVymazat
  19. Náhodou jsi chrám vyfotila nádherně a s pěkným pozadím.

    OdpovědětVymazat
  20. [21]: Tak Hradčany je nejlepší opravdu fotit zdálky. taky se na jaře jestli se dostanu nějak do Prahy na Hrad chystám.

    OdpovědětVymazat
  21. Pěkný kostel, byla jsem tam v době, kdy jsem ještě ty kostely tak nefotila. Dneska bych si to také vychutnala. Líbí se mi ta barva fasády i členitost kostela. A na fotce, kde se "kácí věž kostela a rozhledna je vše v naprostém pořádku. Tady není perspektiva sviňa, ale na fotografiích tohoto typu je to žádoucí, vyzdvihuje to výšku stavby.

    OdpovědětVymazat
  22. [23]: Akorát to vypadá že byl fotograf v lihu a neudržel se rovně na nohou   

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....