14 července 2013

Jeden a jeden se rovná dva skvělé filmové zážitky....


V záplavě mnoha filmových repríz
jsem si vyškrábla dva filmy, které patří mezi mé TOP filmy. Oba jsou podle knižních předloh které jejich autoři sepsali ze svých zážitků, a oba ač americké provenience jsou skvěle zfilmované. První z nich je Sedm let v Tibetu
podle vzpomínek rakouského horolezce Heinricha Harrera a druhý Vzpomínky na Afriku dánské spisovatelky Karen Blixenové.

SEDM LET V TIBETU - SEVEN YEAR IN TIBET
USA 1997
REŽIE: JEAN-JACQUES ANNAUD
HUDBA: JOHN WILLIAMS
HRAJÍ: BRAD PITT, DAVID THEWLIS, B.D.WONG....

Začátkem druhé světové války se vydá skupina německých horolezců dobýt vrchol Nanga Parbat. Jsou ale zajati britskou armádou a internování v indickém Déhrádúnu. Rakušan Heinrich a Němec Peter ale uprchnou a putují přes celé Himálaje až dojdou do tajemného Tibetu. Ve Lhase se Heinrich setkává s dospívajícím Dalajlámou a stává se jeho učitelem angličtiny. Setkáním těchto dvou zcela rozličných osobností i kultur odstartuje přerod do té doby sobeckého, floutkovského a sebestředného Heinricha v člověka milucího Tibet a jeho obyvatele. Po anektování Tibetu Čínou se postaví na stranu Tibetu a pomáhá zajišťovat obranu. Je mu ale jasné, že mírumilovní a zbraněmi z devatenáctého století vyzbrojení Tibeťané nemají proti rozpínavým a krutým Číňanům žádnou šanci.
V roce 1952 se Heinrich vrací zpátky do Rakouska, kde navazuje opět vztah se svým synem a učí ho nejen lezení ale i lásce ke vzdálené zemi v horách....Přátelství s Dalajlámou vydrželo až do Heinrichovi smrti i když osobně se již nikdy nepotkali.

Heinrich Harrer se narodil v roce 1912 a zemřel v roce 2006. Po svém návratu do Evropy napsal spousty knih, ale největší ohla zaznamenaly Sedm let v Tibetu a Návrat do Tibetu. V roce 1997 vyšlo najevo jeho členství v NSDAP, SA a SS. Byl dost tvrdě za toto kritizován zvlášť když se o tom nikdy nezmínil. Když se ovšem prokázalo že se neúčastnil žádných násilností ani čistek byl i za pomoci Simona Wiezenthala označen za nevinného. V roce 2002 obdržel od Dalajlámy ocenění "Světlo pravdy" za jeho snahy o upoutat pozornost světa ke zvěrstvům které Čína páchala v Tibetu.



Druhým filmem jsou Vzpomínky na Afriku. Tento film je nádhernou oslavou přírody, ale i velké lásky a bolesti a síly jedné tvrdě zkoušené ženy a popisuje pohled na tuto zemi a její původní obyvatelstvo očima Evropanů které se podobalo náhledu Američanů na Indiány.

VZPOMÍNKY NA AFRIKU - OUT OF AFRICA
USA 1985
REŽIE: SYDNEY POLACK
HUDBA: JOHN BARRY
HRAJÍ: MERYL STREEP, ROBERT REDFORD, KLAUS MARIA BRANDAUER...

Dánka Karen miluje barona Hanse von Blixen, ten si jí však vzít nechce a tak se provdá za jeho nemajetného bratra Brora. A tím začíná její těžká životní pouť v manželství které je založené na finančním základě. V roce 1914 odjíždí Karen za Brorem do Keni, kde se berou a z Nairobi odjíždějí na jejich farmu, kde chce začít Brore vyzkoušet něco co tu doposud nikdo nezkusil a to pěstovat kávu. Jenže neumí zůstat na jednom místě a od své ženy neustále odchází na delší a delší čas. Tím jí odsuzuje k neustálému čekání na svůj návrat, na dítě které nikdy nepřijde, na vyléčení ze sifilidy kterou jí nakazí a odsoudí tak k bezdětnosti, na to až začne farma vydělávat....a Karen se mezitím seznamuje se životem Kikujů kteří pro ni dělají a zamiluje si je. Postaví jim i školu pro jejich děti. Svou tvrdostí, houževnatostí a cílevědomostí si vydobývá i úctu ostatních bílých farmářů.
V nejtěžších chvílích se seznamuje s anglickým lovcem Denisem Finch Hattonem, u kterého nachází lásku a porozumění. Ale i on od ní neustále odchází a tak Karen opět čeká na jeho návraty a na to zda někdy vůbec bude moci normálně žít s milovaným mužem po boku.
Když už se zdá že začne farma fungovat jak má, přijde rána v podobě požáru který zničí jak celou sklizenou úrodu tak i pražírnu. Karen se rozhodne farmu prodat a vrátit se i přes Denisovu nabídku pomoci, zpět do Evropy. Sežene tedy Kikujům území kde mohou dál žít svobodně tak jak jsou zvyklí a čeká jen na Denise který ji má dopravit do Nairobi. Jenže přichází poslední těžká rána v podobě Denisovi smrti. Po jeho pohřbu definitivně opouští Afriku aby se do ní již nikdy víc i přes to jak moc jí miluje, nevrátila....

Karen von Blixen - Finecke se narodila roku 1885 a zemřela roku 1962. Byla dánskou básnířkou, spisovatelkou a vypravěčkou. Brore byl ve skutečnosti jejím švédským bratrancem a opravdu ji sifilidou nakazil. Vyléčila se z ní v Dánsku aby se opět mohla do Afriky vrátit. Po návratu zpět do Evropy napsala mimo jiné i na základě svého afrického pobytu knihu Africká farma, nebo též Vzpomínky na Afriku. Úspěch jí zabezpečil finančně ale neustále se potýkala s následky těžké nemoci a to spolu s psaním její síly velmi vyčerpávalo.



Oba filmy nádherně zachycují jak krásu africké přírody tak velebnou krásu Himálají, u obou je skvělý hudební doprovod dvou velikánů filmové hudby Johna Williamse a bohužel již zesnulého Johna Barryho. Četla jsem i obě literární předlohy, nebo tedy spíše Návrat do Tibetu a pro něj jednoznačně i dopadá srovnání. Vzpomínky jsem odložila nedočtené protože na rozdíl od filmu mne vůbec nezaujaly....

Použitá životopisná data : Wikipedia
Použitá videa: YouTube

10 komentářů:

  1. Film Sedm let v Tibetu jsem neviděla. Zdá se mi příliš dlouhý. Asi bych u něj nevydržela.

    OdpovědětVymazat
  2. [1]:Sedm let v Tibetu má skoro stejnou stopáž jako Vzpomínky. Tam je zase skvělý Pitt. A i když je to film hodně vážný úžasně lehce plyne a vtáhne do děje.

    OdpovědětVymazat
  3. Sedm let v Tibetu je film, který jsem chtěla zkouknout a ke kterému jsem se za ty roky nedostala (no tohle)

    OdpovědětVymazat
  4. Oba filmy patrí k mým oblíbeným,uz jsem je videla nekolikrát,ale klidne se budu dívat zas

    OdpovědětVymazat
  5. Vzpomínky na Afriku jsou můj jeden z NEJ oblíbenějších. Je tam realita i romantika, navíc skvělí herci i dabing.

    OdpovědětVymazat
  6. [3]: A já hloupá pokaždé čekám, že se k ní vrátí :)

    OdpovědětVymazat
  7. [3]: Co se týče skladatele té hudby, nedalo mi to a našla jsem si na YT jeho jméno a hudbu k filmům. Většinou samé pecky, Tanec s vlky, Příběh lvice Elsy, několik bondovek, Půlnoční kovboj....dneska už samá hudební klasika! A to jsem to vzala jen namátkou e neprohlížela všechno.

    OdpovědětVymazat
  8. Vzpomínky na Afriku patří k mým oblíbeným.

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....