28 ledna 2012

Nelétající oškubaná slepice.....

O kom je řeč? No samozřejmě o našem kakaduovi Ferdáskovi. Nevím proč, po třičtvrtě roce v novém bydlišti u nás se začal, jak jinak, oškubávat. Škube se i žakouš, ale ten se obere jen na břiše a alespoň si cudně ponechá na sobě jemné prachové peří. Ne tak Ferdas, ten bere všechno a z gruntu. Pochopila bych, kdyby to začal dělat okamžitě po změně prostředí, ale on ne, on až teď v posledních měsících. Zabrousila jsem okamžitě na různá fóra abych zjistila co s tím. Byla doporučována změna potravy a její skladba, tudíž jsem okamžitě z jídelníčku odebrala černou slunečnici. Malý úspěch se na chvíli dostavil, ale pak se najednou oškubal o něco víc. Byly doporučeny čerstvé větve na okus nelenila jsem tedy a šla na zahradu vybrat ty nejchutněji vypadající větve a navalila jsem mu je do klece ve velkém aby si mohl vybírat a tím se také bavit. Bez úspěchu. Takže teď je z něj nelétavá oškubaná slepice, která včera, nevědoma si svého handicapu pod sebou obrazně řečeno podřezala větev. Byl totiž venku z klece a jak si tam tak v rytmu rockové písničky pohopsával, v euforii si vyhákl zabezpečovací háček, který zajišťoval dvířka klece ve vodorovné poloze, ta se samozřejmě sklopila a milý papoušek zhučel z klece dolů. A pěkně šusem a na hlavičku. Ani nepípnul, jen po něm na zemi zbyl kruh bílého pudru, který tito papoušci produkují a pudrují si s ním jak nějaká rokoková hrabátka peří aby bylo sněhově bílé.
Nejdřív jsme se lekli, jestli se mu něco nestalo, ale jak jsme viděli že se vesele hrabe na nohy bylo jasné že ten pád ho sice na chvíli vyvedl z míry. leč nic hrozného se mu nestalo. Vzali jsme ho tudíž do našeho kolektivu na sedačce a on tam pochodoval od jednoho k druhému aby nakonec zakotvil u mne na rameni a po zbytek večera mi mlaskal do ucha.....
Ale nejvíc ho vyvedlo z míry, když jsem si nandala na hlavu kapuci od mikiny, to se pak značně rozčilen jal za ní tahat, všelijak mi po ní hopsat až se mu podařilo mě jí z hlavy stáhnout. Měla jsem dojem že mi za krkem skáče malý rozhořčený trpajzlíkSmějící se.




Jak je vidět, tak mu začíná už nějaké peří růst, a tak to vypadá, že přijde ke slovu další recept. Límec na krk, aby se nemohl ohnout a peří si škubat. Možná to zní jako nějaké mučení, leč je to metoda doporučovaná i veterináři, protože někteří papoušci jsou schopní si až vytrhat svaly či se jinak sebepoškozovat. Tak doufám, že ten náš je o něco rozumnější.

15 komentářů:

  1. A umí mluvit ? Třeba by řekl co muý chybí.   

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Mluvit trochu jo, ale neřekne co ho trápí, tak maximálně Ahoj papoušku, to ho ale asi zrovna zas tak moc netrápí

    OdpovědětVymazat
  3. Hlavne,ze ho to neboli.Urcite mu neco chybi,ale coKdyby mohl mluvit bylo by to moc jednoduche.

    OdpovědětVymazat
  4. apok@lyPSÍK28/1/12 19:42

    Jsou tací, co maj ptáka schválně oholeného...

    OdpovědětVymazat
  5. [4]: Ano, také jsem se s nimi potkala

    OdpovědětVymazat
  6. Třeba mu něco chybí? Nějaký vitamín?

    OdpovědětVymazat
  7. jůů, chudák malej...copak mu asi chybí... S papoušky nemám zkušenosti, tudíž neporadím.

    OdpovědětVymazat
  8. [6]: Já nevím, přivezla jsem si ho z Prahy od jedné paní, která trávila půl roku tady v Čechách a půl roku na Krétě. Ferdásek cestoval s ní, ale vždy musel být skorem měsíc v karanténě, buď tam nebo tady. A on to strašně těžce nesl. Ostatně ona taky a tak se rozhodla pro to, že ho dá někomu kdo už s těmito většími papoušky má nějakou zkušenost, nebo nějakého má nebo měl. Když jsme si pro něj přijeli, měl jen trochu okousané peří na ocase jinak nic. Až teď se začal škubat opravdu "do naha". Vitamíny mu dávám do vody a má klec hned vedle žakouše. I když ten je to samé. U těchto papoušků to není nic neobvyklého, jelikož jsou mentálně na úrovni tříletého dítěte jsou velice vnímaví na všechno kolem nich a najednou se jim prostě něco znelíbí a začnou se takto chovat.

    OdpovědětVymazat
  9. Těžká rada. Zkus se obrátit na nějakého veterináře. Oni to ale papoušci dělají. Známým se oškubali vzájemně, jeden rval peří druhému, vypadali příšerně a potom zase obrostli.

    OdpovědětVymazat
  10. Papouch prostě jen trucuje a předvádí své trauma. Papouchové bývají v těchto produkcích velmi zdatní.

    OdpovědětVymazat
  11. [9]:Je problém v tom, že tady u nás ani jeden z veterinářů papouškům nerozumí, nejbližší specialista je snad! v Brně. Ale tady jde o to, že u papoušků je těch spouštěcích mechanismů celá řada a nikdy nevíš kdy je co napadne. Může se stát, že papouch kterej se půlku života škubal najednou přestane a naopak.

    OdpovědětVymazat
  12. My měli sengalce, běhal našim dětem po hlavách a vytahoval nám obložení z chlebíčků. Bohužel uhynul na ptačí vir.

    OdpovědětVymazat
  13. A dívala ses třeba na nějakou poradnu na webu? Určitě jsou chovatelé papoušků a mají s tím zkušenosti... My měli kdysi korelu, ale to už je dlouho - a nepamatuju, že by se tak škubala. Teď máme andulku, a ta se pořád dívá do zrcátka a povídá si s tím druhým andulákem. Jen se občas rozčiluje, že mu ten druhý neodpovídá...

    OdpovědětVymazat
  14. [13]: Dívala, tam jsem našla ty rady které všude, změna jídelníčku, hračky, a pak ten límec. Případně vyšetření peří. A dokonce rady papouškářů tady jako slaninu nebo nakapat do vody trochu maggi. Vodu s maggi nepijou (ostatně to musí bejt pěkně hnusný) a slanina žádný výsledek krom toho, že málem dostali průjem taky nepřinesla. Ony korely, rozely a andulky nemají až takový sklon k oškubávání, i když se také takový jedinci najdou. Nevím jak u těchto "velkých" papoušků by to zrcátko fungovalo, oni ho nějak neberou na vědomí. A k povídání mají navzájem jeden druhého, i když se spíš snažej sežrat navzájem než si povídat.

    OdpovědětVymazat
  15. Bydlet někde na městě a nebýt soběstačný to by mě teda ale skutečně zabilo. Nejsem si jistá jestli je dobrý nápad se proto odstěhovat z vesnice. Já jsem na ty kurníky pro slepice prostě zvyklá a nechce se mi nikam.

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....