27 ledna 2011

Neznámý, a přesto nesmrtelný......

Když jsem se tak zase jednou probírala fotografiemi, narazila jsem na ty, které fotil můj syn při mém nástupu do lázní po operaci páteře. Z těch mnoha, které se nabízely jsem si vybrala menší, ale za to velice hezké Lázně Mšené.
Jsou 40 kilometrů od Prahy, ale již na pokraji Českého středohoří. Leží v údolí a když si vyjdete na kopce nad nimi otevřou se vám výhledy na horu Říp, a na nádherné a majestátní vršky právě Českého středohoří a siluetu zříceniny hradu Házmburk. Samo městečko Mšené je malé a stulené v okolní krajině.
Lázně samotné byly založené v roce 1796 a měli i své vlastní slatiniště, odkud se bralo do balneo provozů léčivé bahno.Dnes jsou již ale slatiniště vyčerpána a bahno se sem dováží z Třeboně.


Jednotlivé lázeňské domy jsou rozesety ve velkém a krásně upraveném parku, na dohled od sebe, ale při tom nijak si navzájem nestíní a nepřekáží. Některé budovy jsou v secesním stylu, z krytými balkony u každého pokoje.
Co ale tyto lázně činí zajímavými, je tato budova lázeňské jídelny zvaná Dvorana.



 V roce 1905 jí vyprojektoval a postavil architekt JAN LETZEL


Myslím, že toto jméno řekně něco jen lidem, kteří buď jsou sami architekty a nebo se o architekturu zajímají. A při tom si troufám říct, že není na světě člověka, který by neznal jeho nejslavnější a zároveň nesmrtelnou stavbu.
Jde o pavilon průmyslové výstavy v Hirošimě, zvané Průmyslový palác, nyní známé jako Muzeum míru, BOMBE DOME


Je to ona proslulá stavba, která jako jediná přečkala výbuch atomové bomby ačkoli ta dne 6.8. 1945 přesně v 8:15 nad ní explodovala. Celé město Hirošima v tu chvíli lehlo popelem, jediná zůstala stát kostra této budovy.

A kdo tedy vlastně byl autor tohoto projektu?

Architekt Jan Letzel se narodil 9.4.1880 v Náchodě. Studoval architekturu a stal se jedním z nejlepších a nejmilejších žáků dalšího známého architekta, profesora Jana Kotěry.
Letzel začal svoje působení hlavně v cizině, víc než rok žil v Egyptě, kde se dokonale seznámil se staroegyptskými památkami.

Ale nejvíc obdivoval Japonsko, kde také strávil 13 let svého života, a i později do Japonska podnikal cesty. Protože v Japonsku zažil jedno z nějvětších zemětřesení, stavěl po celou dobu své činnosti v Japonsku budovy takovým způsobem, aby co nejvíc odolávaly otřesům.
V Japonsku postavil mnoho velkolepých staveb. Vyzdobil slavnostní síň německého císařství v Tokiu, projektoval kláštery Sacre ceour a Stella matutina, jezuitskou univerzitu, obchodní muzeum v Osace, hotely a jiné.
Hodně pracoval s betonem, železobetonem a různými kovovými výstuhami a prvky.
Letzel nebyl jen stavitelem, ale i výtvarníkem. Ačkoli žil v Japonsku, nikdy nepřestal být Čechem a po vzniku našeho samostatného státu působil i jako první atašé Československého vyslanectví. Zemřel náhle, v ústavu pro choromyslné v Praze 26.12. 1925 a pochován je v rodném Náchodě.

U nás je bohužel jeho děl velice málo, vlastně jsou to díla dvě. Secesní přestavba Hotelu Šroubek, dnes Evropa v dolní části Václavského náměstí a právě ona zmiňovaná lázeňská jídelna Dvorana.


V Japonsku je Letzel i nadále vysoce uznávaným architektem, a studenti architektury jezdí po jeho stopách právě i k nám do Čech. Sama jsem během svého pobytu v lázních několik těchto výprav zažila.
Lázně Mšené, jsou dost často vyhledávány pro svojí fotogeničnost i filmaři. Takže pokud je někomu povědomý lázeňský dům Slovanka, tak se nemýlí, "hrál" již v televizních inscenacích s Miroslavem Donutilem 3+1, a nebo teď nedávno v televizi opětovně uvedeném filmu O rodičích a dětech, kde se objevila právě i jídelna, zřícenina kaple sv. Jana Nepomuckého a okolní lesopark.



Použity materiály z Wikipedia a vlastni archív.

1 komentář:

  1. Hezky jsem se poučila, věděla jsem jen Hirošimě, děkuji!!!!!

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....