17 září 2019

A jsme ....





.... v druhé části, neplánované, naší fotoprocházky po Novém Světě a Starém Městě. Minule jsme se dostali Thunovskou ulicí dolů, a pak jsme se dali ulicí Sněmovní. Tady najdete jeden krásný pražský palác vedle druhého, ale i výstavní měšťanské domy. V jednom z paláců sídlí i pražská konzervatoř a hned vedle ní mne zaujal dvorek, no, spíš takový maličký roztomilý plácek s lavičkami pod krásnými katalpami. Ty vlastně byly to první co mne zaujalo. A jak koukám na železnou bránu, na ní se skví nápis Palácové zahrady Pražského hradu. Musím říct, že jako malá jsem byla s rodiči na Hradě každý víkend, měli jsme to kousek, ale hlavně jsme tam chodili, v rámci bontonu, na tzv. promenádní koncerty. Přiznávám, že já bych raději chodila v rámci bontonu na dostihy do Chuchle, ty koncerty byly pro mne neskutečně otravná záležitost. Hrála Posádková hudba Hradní stráže a zpíval s nimi, kdo jiný, než dechovkový král Pepi Zíma. Ještě kdybychom se alespoň tedy procházeli v doslechu a kochali se výhledy na Prahu ze zahrady Na Valech, ale ne. Tatínek striktně vybral místo, tam jsme dvě hodiny stáli a povinně koukali na účinkující. Takže je jasné, že dechovka byla pro mne v dalších letech něco, při čem jsem dostávala pravidelně osypky. A tak jsem vlastně ze zahrad Pražského hradu znala ty horní. Nutno dodat, že za bolševika byly tyto palácové zahrady dlouhou dobu veřejnosti nepřístupné a kochat jste se mohli jen pohledem přes zeď lemující zahrady horní. A tak zahrady pomalu chátraly. Po revoluci a nástupu Václava Havla na Hrad se otevřely veřejnosti, jenže se nebylo zas tak moc čím chlubit. Do doby, než přijel do Prahy na návštěvu princ Charles, známý to milovník zahrad a zahradnictví, a díky jeho štědrému daru se zahrady zas mohly po renovaci zaskvít v plné kráse. (no potřebovalo by to aby zas přijel, ale počítám že s nynější karikaturou dlící na Hradě by si asi moc nenotoval) Jenže ta krása zase už má na sobě dost vad. Ale zdá se, že se blýská na lepší časy, neboť dvě z celkem pěti palácových zahrad se opravují. Je to zahrada Ledeburská a Malá Pálffyovská....

A teď trochu historie. Palácové zahrady vznikaly na místech bývalého opevnění na jižním svahu pod Hradem. To v 16. století ztratilo svůj význam a tak se hradby zbouraly. Pozemky začala skupovat šlechta a bohatí měšťané. Postupem doby začaly na svahu u stavení která zde byla, vznikat menší či větší zahrady, které sloužily k obživě obyvatel. Ty později začaly sloužit jako vinice, které se zde udržely nejdéle. (Ostatně vinic tu najdete i dnes hojnost, nejznámější je asi vinice Svatováclavská, nad zámeckými schody) V roce 1580 zde vznikla první velká zahrada s okrasným účelem, dnešní Fürstenberská, a po ní další Malá a Velká Pálffyovská. Největší a také nejkrásnější ze zahrad, Ledeburská, vznikla až roku 1624. Původně tyto zahrady a parčíky vznikly ve stylu italské renesance, ale po jejich poničení při švédském obléhání roku 1648 byly přestavěny do dnešní barokní podoby.
Palácové zahrady tvoří tedy komplex pěti vzájemně propojených zahrad (dnes už to neplatí, část jedné z nich tvoří patří k Polskému velvyslanectví a tak je průchod do ní uzavřen) zabírajících plochu 7.710 m2  a tvoří je tyto zahrady :


1. Malá Fürstenberská 
2. Kolowratská
3.Velká Pállfyovská
4. Malá Pállfyovská
5. Ledeburská
Velká Fürstenberská je rozdělená právě na část nepřístupnou a část přístupnou. Díky tomu má ale vchod o pár metrů dále také v ulici Sněmovní. Jak je vidět z plánku, zahrady jsou navzájem odděleny zdí, a jedna z nich prochází po základech hradeb, které postavil král Přemysl Otakar II. Nicméně mají v sobě malé branky kterými se prochází. Dalo se jimi projít i na Zámecké schody, jenže díky bezpečnostním opatřením, zavedeným kvůli různým teroristickým útokům ve světě jsou tyto průchody uzavřené a střežené armádou.
Pokud zavítáte do Prahy, doporučuji návštěvu těchto skvostů zahradní architektury, jsou krásné v každém ročním období. Tedy krom zimy, to jsou uzavřené. A jako bonus získáte nádherné výhledy na Malou Stranu, Staré město ale i velkou část nové
 Prahy ....


Fotky budou rozdělené do dvou článků, přece jen jsem něco zde nafotila a tak vás nechci zahltit vším najednou
Tady mezi paláci Malé Strany a pod Pražským hradem se skrývají skvosty zahradní architektury


Nenápadný dvorek mezi paláci ukrývá vchod do zahrad




Pokud je vám tenhle pohled a schodiště povědomé, vězte tedy, že tudy sjížděl při svém útěku padouch v podání Miloše Kopeckého před detektivem Nickem Carterem na stříbrném tácu ve filmu Adéle ještě nevečeřela. Ta scéna je vážně nezapomenutelná...





Mě nejen jako člověka fotícího, ale hlavně jako zahradnici tady zaujaly nádherně sytě modré olověnce, které jsou vidět na balustrádě (určitě si vzpomenete na fotky mého, světlounce modrého) a pak bílého hořcového stromku. Obojí už zkouším zakořenit 😉 ...

16 komentářů:

  1. Pěkně popsáno! Svými fotkami ze zahrad ti tentokrát nebudu dělat konkurenci, protože jsem žádnou z nich nevyhodnotil jako dostatečně dobrou pro publikaci. Ale místo je to samozřejmě krásné a sympaticky nepřecpané :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, tak historie je převzaná ze stránek pražské informační služby. Zážitky z koncertů autentické ;-D Je pravda že i mne překvapilo, jak málo lidí tam bylo. Ostatně ono už je po hlavní sezóně a vlastně nejvíc lidí za celou dobu jsme potkali na Hradčanském náměstí, pak už se to přece rozpustilo a byl zas klid.

      Vymazat
  2. Děkuji moc moc moc. Palácové zahrady jsem chtěla navštívit při poslední návštěvě Prahy, kdy chtěla jet i snacha s vnukem, ale Evča pronesla, že to by Lukáška (tenkrtát 11) nebavilo. Tak než se pojedu podívat na vlastní oči, pokochám se u tebe tou nádherou. Těším se i na pokračování. Nwevěděla jsem, že byly zahrady opraveny díky daru anglického prince.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo,a dokonce se později znovu v Praze ukázal na jejich slavnostní zpřístupnění veřejnosti

      Vymazat
  3. Ta řada květináčů s olověnci je nějak připevněná? Měla bych dojem, že musí ve větru spadnout. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tuším že nebyla, jen si tam tak stály. Ona ta balustráda měla hodně široký okraj.

      Vymazat
  4. Ty schody mají úžasnou atmosféru, obzvláště pro nás, milovníky Adély :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona se vůbec Adéla natáčela hodně v těchto koutech Malé Strany a Hradčan. Dvakrát jsem měla už na blogu schody, kde s kanálu vylezl Nick Carter v okamžiku, kdy nesla Květuška pivo svému papá.

      Vymazat
  5. Také děkuji za procházku palácovými zahradami. Nevím, jestli se mi někdy poštěstí se tam podívat. Moc ráda jsem se seznámila i s jejich historií. Těším se na pokračování.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můžeš se kochat, a když se zadaří, budeš už vědět jaká krása tě čeká.

      Vymazat
  6. Odpovědi
    1. Vidím to stejně. Také tam budu ráda chodívat....

      Vymazat
  7. Ráda jsem se podívala na tyto fotky a ráda se podívám i na další. Prahu, coby venkovanka znám málo. Ne, že bych ji nenavštívila, ale zatím to bylo málo na to, abych se mohla pochlubit, že vím, kam různé cesty v matičce Praze vedou.
    Hezký den!
    Hanka :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budiž ti útěchou, že ani já, rodilá Pražačka nevím kam vedou! A občas jsem dosti překvapená zákoutími která objevím!

      Vymazat
  8. Nebyla jsem v Praze už dva roky a tak mě fotoreportáž opravdu potěšila. Jezdívali jsme do Prahy na rockové koncerty na víkend a vždy jsme si udělali čas na procházky hlavně Starou Prahou :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, není nad to kombinovat rock s klasikou!

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....