28 srpna 2011

Začíná sezóna padančat....

Podle toho, jak kde moc v květnu řádil sníh a mráz, a jaké kde napáchal škody, začínají buď dozrávat rannější odrůdy jablek, nebo začínají opadávat ty o něco pozdější. A nastává, jako třeba u nás, dilema co s nimi...pokud padají, jako letos jen z jednoho stromku, je to pohoda, ale pokud se zblázní všech pět jabloní a je na nich plno jablek, tak nastane problém....
Žemlovka střídá nákyp, kuchyň se mění na velkovýrobnu štrůdlů, suší se, dělají se povidla, vaří se kompot. A teď už přímo slyším Jéžiš, co takový štráchy, VYPÁLIT a hned je po problému. No je to fakt, jen to má malou chybičku, můj muž je na to moc líný....Nasbírat jablka a odvést je do některé z pálenic mu prostě dělá ohromný problém. Tak si na našich jablkách buď v lepším případě pochutnají sousedé kteří jsou ochotní si je přijít natrhat a kteří na zahrádce ještě nemají jablka, nebo si na nich v lese chrochtají divoká prasátka, když se domluvím s myslivci.

Ale také se z nich dá udělat velice snadný, rychlý a opravdu vynikající koláč. Rychlý na přípravu opravdu je, protože se nedělá žádné těsto, jen se oloupaná a nahrubo nastrouhaná jablka vrství se sypkou směsí. A navíc má dvě varianty, pro milovníky máku, a nebo pro ty, kdo mák nemusí.

Takže varianta s mákem

Na směs bude potřeba: 200 g hrubé mouky
200 g dětské krupice
200 g cukru krupice
300 g mletého máku
1 lžička jedlé sody
Na náplň: 1 kg jablek(ovšem čím víc, tím líp) nahrubo nastrouhaných
1 sáček vanilkového cukru
mletá skořice
cukr krupice
250 g másla nebo Hery


Všechny sypké součásti smícháme a rozdělíme na tři díly. Buď do pekáčku nebo na plech s vyšším okrajem 2Ox30 cm položíme pečící papír a nasypeme první vrstvu sypké směsi. Na ní nasypeme jablka, mírně uhladíme a posypeme skořicovým cukrem (smíchali jsme si v misce skořici, krupicový a vanilkový cukr). Pak posypeme druhou vrstvou směsi a zase proložíme
jablky. Končíme opět sypkou vrstvou. Rozehřejeme si máslo a celý koláč s ním pěkně polijeme. A pak dáme péci do předem vyhřáté trouby na cca půl hodiny, než nám vršek pěkně zezlátne. A jelikož jsme ušetřili nějaké kcal tak na ozdobu použijeme šlehačku a to protože jsme neušetřili jen kalorie ale i síly pěkně ušleháme! nebudeme používat umělotinu ze spreje! Navrch můžeme ještě nasypat sekané vlašské nebo lískové ořechy. Varianta bez máku je jasná, jen si rozpočítáme tu původní dávku máku na zvýšení množství mouky a ostatních sypkých součástí.
Dobrou chuť!!!

13 komentářů:

  1. Velmi zajímavý recept,to jsem ještě nikde nečetla a ani nejedla,ráda peču,tak to brzy vyzkouším!A jablka mám ráda v každé podobě!

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Právě ho dlabu je to fakt dobrý. A ještě mne teď napadla inovace. Místo toho máku dát namleté ořechy. Anebo dát ořechy na ty jablka.

    OdpovědětVymazat
  3. Hm, takové křížaly - ty bych si zase dala já, kupuju si je zde v Praze, ale buďto jsou lámací, přeschlá, nebo jsou to zase od Čongů taková velká umělohmotná kola přeslazená až až. Hele jak ty můžeš být tak šik děvče, když se cpeš takovým koláčem a ještě při tom myslíš na ořechy a myslivce Vendy     

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: No, neměla bych , myslím cpát se koláčem . Já se umím dobře zamaskovat, ale těch kil navrch je tam dost...ořechy jsou dobré na nervy a ti myslivci, no to je sporné, já je nemusím,možná tak tekuté, ale máme jednoho známého který jim to vždycky vozí do lesa a navíc i on má sám místo normálních prasátek chov divokejch, tak si taky chodí .Ale já bych je nejraději vzala koníkům na ranč...

    OdpovědětVymazat
  5. [4]: Je mi to jasné Vendy...-:)) ale neboj, i ti koníci se brzo dočkají a nejen ti!

    OdpovědětVymazat
  6. No jo, ae já nemám troubu.

    OdpovědětVymazat
  7. [6]: Tak to máš hochu smůlu, protože to je fakt mňamka .

    OdpovědětVymazat
  8. [7]: Treba se nekdo najde kdo mi to udelá.

    OdpovědětVymazat
  9. [8]: Tady je zse nádherný slunečný den.Taky se měj fajn

    OdpovědětVymazat
  10. Super recept. Už jsem si ho vytiskla a zkusím, bohužel jablka budu muset na něj koupit. Mívali jsme tři jabloně, ale před lety jsme je pokáceli. Ještě jeden tip na zpracování nadúrody jablek. Oloupat, rozstrouhat na plátky a bez ničeho je nacpat do lahví. To co vyteče, je výtečný mošt. Ty napěchované lahve 20 minut sterilovat. A až se pak zima zeptá stačí otevřít lahev a jablka jsou hned k použití. Dělala jsem to celé roky, co jsme měli jabloně. Sklep máme ničemný, tam šly uchovat jen chvilku, tak jsem je takhle zpracovávala. Samozřejmě, že jsem také vyráběla křížaly, ale kompot u nás moc na odbyt nešel.

    OdpovědětVymazat
  11. Jo, to jsem taky dělala, a když jsme přešli na normální plyn a než se mi ten hrnec rozbil, tak jsem dělala mošt. Nakrájely se jablka, na to byl takový hrnec s podložkou, do spodní části se dala voda a postavilo se to na sporák. jak se voda začala vařit, tak se ta  jablka pařila a hadičkou se vypouštěla šťáva do lahví. Byla to supr mňamka, rovnou už sterilovaná a děti se toho mohli usosat...Ostružiny nemám, mám kanadské borůvky a těch je také každý rok dost, ale ty se naštěstí stačí zpracovat. Mrazím je, nebo dělám klasiku marmeládičku.Ale co mě pořád láká, jsou brusinky, máme tady dost kyselou půdu, tak by se jim mohlo i dařit. A já je mám moc ráda....

    OdpovědětVymazat
  12. [11]: Borůvky mám také, ale zatím je stíhají ozobávat naše vnučky. Brusinky pěstuje kolegyně a říká, že má docela slušný výnos. Na ten hrnec na št'ávy si vzpomínám, mívali jsme ho doma, když jsem byla holka. Ani nevím, kde je mu konec. Ted' by se docela hodil na ostružiny.

    OdpovědětVymazat
  13. Some time before, I did need to buy a good car for my firm but I did not have enough cash and couldn't buy anything. Thank heaven my fellow adviced to try to get the <a href="http://goodfinance-blog.com/topics/personal-loans">personal loans</a> from reliable bank. Thus, I did so and was satisfied with my financial loan.

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....