30 srpna 2012

Raketová základna.....

O tom, že nedaleko naší chaty na hřebenovce nad Kytínem je bývalá raketová základna jsme se dozvěděli paradoxně z knihy od Riders Digest výběru Sto zajímavých výletů po ČR. Ne že by to místní nevěděli, ale neměli jsme jaksi štěstí se z domorodci nějak lépe poznat, protože naše chatová část leží dost mimo Mníšku a dva a půl kilometru tam a zase dva a půl zpět, mému muži připadá pěšky natolik vražedné, že nejde ani do restauračky, kde se jak známo s domorodci nejlépe poznává. A co se týče ostatních chatařů, družení se nějak moc nenosí. Tedy pokud si zrovna nevyhlídnou manželku jiného chataře, to je pak družení velké s nepříjemnými (rozvod) následky. Ale to jsem trochu odbočila. Takže kniha a následná domluva se synem že si tam uděláme cyklovýlet. Byla to kruťárna, protože se muselo vystoupat na vedlejší hřeben a tak to dalo nějakých deset kilásků neustálého šlapání do kopce, který se v závěru ukázal nesjízdným dokonce i pro mého syna, což je ovšem co říct. Já si opět v některých úsecích spokojeně šla vedle kola. Zbylé dva kiláky už vedly po té staré hřebenové silnici od které, šikovně ukrytá vedla odbočka k základně. kdo by nehledal, nenašel by. Jenže ouha, před námi kolem dokola vysoká betonová zeď....ale v ní byla naštěstí stará brána a brány jsou odjakživa od toho, aby se překonaly. Syn nejdřív sice přelezl a byl se po svých podívat co je dála a já jak jsem na něj čekala jsem zjistila, že pletivo které bylo na místě jednoho betonového dílce se dá docela lehce rozplést a vzniklým otvorem protáhnout kola a pak sebe. Synovo překvapení když jsem mu šla naproti s koly bylo opravdu nelíčené.
A tak jsme se dali do průzkumu na kolech. Areál je to ohromný, my z něj viděli jen malou část, ovšem tu s odpalovacími rampami a podzemními bunkry pro uskladnění raket. Takže vlastně tu nejzajímavější. Sice jsme si připadali v tom naprostém tichu mezi opuštěnými betonovými kryty a odpališti jak v nějakém katastrofickém nebo sci-fi filmu a někde vzadu nám pořád seděl takový nepříjemný pocit, jakoby na vás měl od někud ze zálohy vybafnout buď mimozemšťan nebo přinejmenším Rambo s útočnou puškou. A navíc se začalo zatahovat a v dálce hřmít a když jsme vylezli na jedno z odpalovacích míst odkud byl mimochodem nádherný rozhled a kde by byla po menším vyklučení okolních stromů moc pěkná rozhledna, viděli jsme mraky z kterých hojně pršelo. Což na náladě také nepřidalo a tak jsme se při prvních spadlých kapkách rozhodli, že je asi na čase se vrátit. Zpátky to bylo brnkačka, jestliže tam jsme se palcatili dvě hodiny, zpátky jsme byly dole za půl. Sice byly brzdy po tom padáku dolů dost zteplalé, a mě chytala do obou rukou z brždění křeč ale nezmokli jsme a dokonce ani ta bouřka nepřišla.
Takže jsme si odnesli pár poznatků a to že
- ve vojenských prostorech se opravdu perfektně sbírají houby, které tam rostou velmi početně a ve velikostech v normálním lese neviděných (radioaktivita?)
- tam vlastně byly vojáci ještě dva roky před tím, než jsme tam byli a to normální posádkou (podotýkám výlet se uskutečnil před pěti lety)
- že taková základna je skvělé místo pro pilné kradaře kovů
- a že i v době kdy mi tam byli na druhé straně základny normálně probíhal normální vojenský život, neboť posádka, nebo to co z ní zbylo se přestěhovala z jednoho konce na druhý a že ten pocit že na nás někde někdo vybafne byl vcelku oprávněný.

Památný dub u kterého se skrývala odbočka.....nikdo by jí tam nehledal.


Žádná brána není nezdolatelná....


Uvnitř bunkru. Tady si rakety hověly....


Z odpališť byl skvělý výhled....


Další fotky opět v Galerii.

17 komentářů:

  1. Vy jste vcelku dobrodruzi!Já jsem bydlela kdysi kousek od vojenského prostoru Libavá a tak kdyz jsme jeli autem z...do...museli jsme pres ten vojenský prostor,zcela normálne i kdyz silnice v autoatlasu nebyla znacená.Po létech ,kdyz jsme znovu jeli temito lesy,ale s cizí poznávací znackou v nás byla malá dusicka^^,ale jeli jsme.....

    OdpovědětVymazat
  2. To jsi odvaha, já bych tam nevlezla ani za nic. Je pravda, že ve vojenských prostorech houby rostou nejvíc.

    OdpovědětVymazat
  3. Mě napadlo, že těch hub je hojně hlavně proto, že tam byla ta vojenská základna - a normální velkosběrači hub tam neměli přístup.

    OdpovědětVymazat
  4. zelenykavalir30/8/12 22:56

    Vidíš, už jsi o ní jednou něco naznačovala a já pak nenapsal, že chci vědět víc. Jsem rád, za uveřejnění, je to zajímavé a dobrodružné.

    OdpovědětVymazat
  5. Ze čtení článku mě rozbolely nohy

    OdpovědětVymazat
  6. [3]: Asi ano, protože tak velký klouzky jaký jsme tam nasbírali jsem fakt nikdy neviděla, a to nemluvím o kozácích a růžovkách. Horší bylo že jsme neměli nic jiného než tašky na kolech na rámu, takže takové křehčí houby jsme přepravovali v mé kapuce u trika kterou jsem měla u krku staženou aby mi nepadaly ven. Ostatně se to ukázalo jako docela dobrý nápad i pro jindy

    OdpovědětVymazat
  7. [4]: Jo, jo tak už na ní došlo. Za dva roky po nás tam byla dcera s přítelem a to už byla právě valná část těch bunkrů která šla odvést do sběru rozkradená. A pár takových tam načapali, jak s pilkama řežou co se dá. Ten zbytek areálu ale ještě právě armáda využívá. Nevím jako co, ale je tam. No vidíš,to bych se vlastně mohla zeptat na fb spolužáka ministra, k čemu to vlastně slouží pokud o není vojenské tajemství. Jo bylo to zajímavý a docela bych si to ještě jednou zopákla.

    OdpovědětVymazat
  8. [5]: No mě bolely tenkrát tedy dost....

    OdpovědětVymazat
  9. [2]: Jo tuhle ceduli teď měla taky jedna blogerka ve fotkách, byli právě na tom Poledníku a okolí....

    OdpovědětVymazat
  10. Podobný výlet bych si klidně odpustila, Vendy, ale zajímavý být mohl.

    OdpovědětVymazat
  11. Tam to ale vypadá ohavně.

    OdpovědětVymazat
  12. [11]: Já zas doháním teprve dneska všechny komenty i napsaný články ostatních.

    OdpovědětVymazat
  13. Takové opuštěné objekty mne taky lákají.

    OdpovědětVymazat
  14. Takovými objekty bych děti provázel, s náležitým výkladem, aby si zapamatovaly, jaká je politika špína a svinstvo... A ty dnešní zapálené mladé "komunisty" bych tam rovnou na pár dnů pozavíral...

    OdpovědětVymazat
  15. [15]: No páni, tebe tu vidím velice ráda . Jo, máš pravdu, národ má krátkou paměť....já třeba opět kvituju to, že vlastně zase před volbama dávají v televizi Zdivočelou zemi. Sice oproti knížce je to víc v něčem uhlazené, ale i tak....ale ta svinstva který bolševik dělal se rostě nedají ukrýt. I když by si to mnoho lidí přálo.

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....